Vuelta 2015: Parcours en Favorieten

De zeventigste Ronde van Spanje begint op zaterdag 22 augustus met een korte ploegentijdrit tussen Puerta Banus en Marbella. Drie weken later eindigt de Vuelta 2015 met plaatselijke rondjes in de Spaanse hoofdstad Madrid.

Parcours Vuelta 2015
Met maar liefst negen aankomsten bergop wordt de Vuelta dit jaar een ronde voor klimmers. Opvallend is dat deze bergritten allemaal in de eerste twee weken vallen. In de slotweek is er enkel nog een individuele tijdrit van ongeveer veertig kilometer die voor opschudding in het klassement kan zorgen.
De koninginnenrit is de elfde etappe. Deze slechts 138 kilometer lange rit wordt verreden in het prinsendom Andorra en kent een aankomst bovenop Els Cortals d’Encamp. Onderweg moeten de renners wel zes cols beklimmen, waarbij vier van eerste categorie en een buiten categorie.

Favorieten Vuelta 2015
De Ronde van Spanje kan dit jaar rekenen op een ijzersterk deelnemersveld. Het Movistar-duo Nairo Quintana en Alejandro Valverde is na een succesvolle Ronde van Frankrijk (tweede en derde) opnieuw van de partij. Titelverdediger Alberto Contador heeft afgezegd. Hij was dit jaar al actief in de Tour en de Vuelta. Tourwinnaar Chris Froome beslist binnenkort over zijn deelname. De eindzege in de Vuelta ontbreekt nog op zijn erelijst. In drie deelnames werd hij twee keer tweede (2011 en 2014) en een keer vierde (2012). In 2011 won hij de bergetappe naar Peña Cabarga.

Vrouwenkoers in Vuelta 2015
In navolging van de Tour de France heeft ook La Vuelta op de slotdag een wedstrijd voor vrouwen. De straten van Madrid zal als opwarmertje voor de mannen een eenddagskoers voor vrouwen worden georganiseerd. In Frankrijk zijn tijdens de twee voorbije edities van de Tour de France al twee soortgelijke wedstrijden gehouden onder de naam ‘La Course’. De overwinning ging naar twee Nederlandse dames: Marianne Vos en Anna van der Breggen.

Selectie Team LottoNL-Jumbo voor Vuelta 2015
Team LottoNL-Jumbo zal dit jaar zonder klassementsman aantreden in Spanje. Wilco Kelderman en Robert Gesink ontbreken, terwijl Laurens ten Dam na een aanrijding tijdens training een streep door zijn deelname aan de Vuelta 2015 kan zetten. Martijn Keizer en Bert-Jan Lindeman zijn twee renners die al zeker zijn van deelname

De Vuelta 2015 kent een totale afstand van 3.374,4 kilometer. In totaal zijn er 44 beklimmingen.