Uitkijken naar de Giro d’Italia

De Giro d’Italia 2016 gaat buiten de Italiaanse landsgrenzen van start. Niet Milaan, San Remo, Venetië of Rome is het decor voor het Grande Partenza, maar Giro-organisator RCS Sport koos voor Nederland om de eerste grote wielerronde van 2016 op gang te schieten.

Giro in Gelderland
De Giro start voor de derde maal in Nederland. In navolging van Groningen (2002) en Amsterdam (2010) start de Giro op in Apeldoorn. De jacht op de roze trui begint met een individuele tijdrit van 9,8 kilometer door de straten van Apeldoorn. Publieksfavoriet Tom Dumoulin van Giant-Alpecin zal het moeten opnemen tegen tempobeul Fabian Cancellara. De Zwitser veroverde tijdens zijn roemrijke carrière al de leiderstruien in de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje, maar het roze van de Ronde van Italië ontbreekt nog op zijn palmares. Ook wereldkampioen tijdrijden Vasil Kiryienka is een favoriet om het roze te veroveren. Op vrijdag 6 mei weten we of Tom Dumoulin erin slaagt om zijn favorietenrol waar te maken en de dag erop in het roze door Gelderland te rijden. In de twee dagen daarna rijden de renners door Arnhem en Nijmegen voor etappes die waarschijnlijk een prooi worden voor sprinters als André Greipel en Marcel Kittel.

Parcours Giro d’Italia 2016
Tijdens de rustdag reizen de renners naar Italië, waar in het Zuid-Italiaanse Catanzaro de Giro hervat wordt. De zesde etappe kent op de Bocca di Selva de eerste aankomst bergop. De week wordt afgesloten met een individuele tijdrit over een golvend parcours in de Chianti-streek.
In het einde van de tweede week wachten twee loodzware bergritten en een klimtijdrit an 10,8 kilometer op de Alpe de Siusi. Tijdens de slotweek krijgen de renners nog twee stevige bergritten voorgeschoteld. De bergetappe naar Risoul finisht op Franse bodem. De Giro 2016 wordt afgesloten met een 150 kilometer lange slotetappe tussen Cuneo en Turijn.

Nederlanders in de Giro 2016
LottoNL-Jumbo zal als enige Nederlandse ploeg actief zijn tijdens de Giro 2016. Roompot Oranje peloton had met oud-rozetruidrager Erik Breukink en de laatste Nederlandse winnaar van een Giro-etappe Pieter Weening gehoopt op een uitnodiging, maar kreeg nul op het rekest. De wildcards gingen naar Southeast-Venezuela, Bardiani-CSF, Nippo-Vini Fantini en Gazprom-Rusvelo. Androni Giocatolli is een andere opvallende afwezige.

De verwachting is dat er dit jaar de nodige renners de Giro d’Italia zullen rijden. Naast de eerder genoemde Dumoulin prijken ook de namen van Steven Kruijswijk, Martijn Keizer, Bram Tankink en Maarten Tjallingii op de voorlopige startlijst. Voor de uit Arnhem afkomstige routinier Tjallingii wordt het waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd als beroepsrenner. Na de Giro hangt hij de fiets aan de wilgen.

Zie ook:
Giro d’Italia 2016
Betrouwbare Nederlandstalige website op het gebied van de Giro d’Italia 2016

Giro in Gelderland
De website van de provincie Gelderland over de komst van de Giro d’Italia